HOME > GESCHIEDENIS > BOUWGESCHIEDENIS
// Before VC Init add_action( 'vc_before_init', 'vc_before_init_actions' ); function vc_before_init_actions() { // Require new custom Element } // Link components function kea_init_theme() { require( get_stylesheet_directory() . '/inc/components/employees/director.php'); require( get_stylesheet_directory() . '/inc/components/customMailer/director.php'); } add_action( 'init', 'kea_init_theme' ); // Add SVG acceptance function add_file_types_to_uploads($file_types){ $new_filetypes = array(); $new_filetypes['svg'] = 'image/svg+xml'; $file_types = array_merge($file_types, $new_filetypes ); return $file_types; } add_action('upload_mimes', 'add_file_types_to_uploads'); ?>
Huis Bergh is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. De verschillende heren en graven Van den Bergh hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het gebied en sommigen hebben zelfs op landelijk niveau geschiedenis geschreven. In de Tachtigjarige Oorlog werd een belangrijke stempel gedrukt op de Berghse geschiedenis door Willem IV graaf Van den Bergh.
Over de vroegste geschiedenis is helaas niets bekend. Waarschijnlijk is rond het jaar 1100 op een eilandje in een moeras een kustmatige heuvel opgeworpen waarop een houten woontoren is gezet. Later, mogelijk rond het jaar 1200, is deze houten woontoren vervangen door een ronde tufstenen toren. Hiervan zijn nog resten te zien in een muur in de hoofdburcht.
Waarschijnlijk is rond 1300 de eerste verdieping van het kasteel gebouwd omdat men meer behoefte kreeg aan comfort. De tufstenen toren werd hiervoor afgebroken. Rond die tijd is ook de hoofdburcht vergroot en nieuwe ringmuur gebouwd.
Weer later is de grote toren gebouwd. Deze kwam op de plaats waar tot dan toe de toegang tot de hoofdburcht was. In de muur van de toren is deze doorgang nog steeds te zien. Ook bevindt zich in de grote toren nog steeds een brugkelder. Aan deze wijzigingen van het kasteel moet tientallen jaren zijn gewerkt.
Oorspronkelijk bestond de voorburcht uitsluitend uit hoge verdedigingsmuren en een weergang. Deze weergang werd geflankeerd door drie torens. In de loop van de tijd zijn tegen de weergang een aantal gebouwen geplaatst, bestemd voor diverse doeleinden die aan de kasteelhuishouding verbonden waren, zoals: stallen, een smederij, een brouwerij en graanbergplaatsen.
In de Tachtigjarige Oorlog is Huis Bergh ernstig verwoest. Omstreeks 1600 begon het herstel van het kasteel. Toen kreeg het ook het aanzien kreeg dat het nu nog steeds heeft. Het hoofdgebouw van het kasteel werd met één verdieping verhoogd. Aan de noordoostkant werd het kasteel uitgebouwd waardoor de regelmatige achtkantige vorm verloren ging.
Op de voorburcht verrees het huidige Rentmeestershuis. In die tijd stonden er meer gebouwen op de voorburcht dan tegenwoordig. Tussen 1680 en 1700 werd het kasteel verfraaid met de omlijstingen van de toegang tot de hoofdburcht en de ingang van de grote zaal.
In 1735 brandde de hoofdburcht van het kasteel volledig af. Het herstel werd direct ter hand genomen. Er kwam een rondlopend dak en de ramen werden vervangen door schuifvensters voor meer lichtopbrengst. Het kasteel werd na de brand niet meer bewoond maar voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo was er tussen 1798 en 1840 een seminarie in het kasteel gevestigd.
Uit documenten blijkt dat er in 1843 verschillende activiteiten waren op de voorburcht. Er was een brouwerij, een wagenremise, en een paardenstal. Een beschrijving van 1865 vermeldt dat beneden een grote schuur en vervallen stallingen waren en dat boven een woning was ingericht voor de rentmeester.
In 1912 kocht Jan Herman van Heek het kasteel van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen. Het kasteel verkeerde in een desolate staat en werd geleidelijk door Van Heek hersteld. In 1939 was er opnieuw brand in de hoofdburcht, die volledig uitbrandde. Het herstel werd door Van Heek onmiddellijk ter hand genomen. Hij herstelde de ramen van het kasteel door er de oude kruisvensters in te plaatsen. Ook werd een klein stukje van de vroegere ringmuur opnieuw opgebouwd. In 1946 droeg hij zijn eigendom over aan de Stichting Huis Bergh.
Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Verhalen over die rijke historie van Huis Bergh zijn te beluisteren in het kasteel met een audiotour.
Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.
Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.
In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.