Kinderen - Kasteel Huis Bergh
15496
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15496,page-parent,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-staging-huisbergh-nl-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Dagje weg met de kinderen

Van 1 oktober 2023 tot en met 1 april 2025 is het kasteel gesloten voor publiek. Vanaf 1 april 2024 zijn er diverse buitenkasteelse activiteiten gepland ook voor kinderen. Bekijk daarom voor een bezoek, goed de website. De aan de achterkant van het kasteel gelegen Plantage blijft toegankelijk voor bezoekers.

Ridderslag

Tijdens de renovatie niet mogelijk.

Wil jij je wel eens een echte kasteelbewoner voelen? Dat kan op Kasteel Huis Bergh. Verkleed als middeleeuwse ridder of hofdame ga je met een gids het kasteel door voor een spannend verhaal over Kasteel Huis Bergh. Een stoer middeleeuws kasteel en een prachtige natuur eromheen: er is van alles te beleven bij Kasteel Huis Bergh! Na de rondleiding kan je nog even een ijsje eten bij het Kasteel Café Heeren Dubbel. Kortom genoeg te beleven bij Kasteel Huis Bergh!

Wijzigingen voorbehouden!

Let op!

Alleen kinderen met hun ouders!

Kosten: € 8,50 p.p.

(museumkaart niet geldig)

Word Ridder of Jonkvrouw tijdens de Ridderslag!

Tijdens de renovatie niet mogelijk.

Wil je weten wat je in de middeleeuwen moest doen om ridder of Hofdame te worden? Kom dan naar kasteel Kasteel Huis Bergh. Je gaat verkleed door het kasteel en voert daar allerlei opdrachten uit om vervolgens tot hofdame benoemd te worden of tot ridder geslagen te worden. Vervolgens krijg je een oorkonde mee naar huis. Maar daar moet je wel wat voor doen!

Van Page, Schildknaap tot Ridder

Hendrik illustratieWanneer een jongen in de Middeleeuwen 21 jaar werd, sloeg zijn heer hem tot ridder. Dit was het belangrijkste moment in zijn leven. Het omgorden van het zwaard ging met grote ceremonie gepaard en werd meestal geleid door een edelman. Op de vooravond voor de ridderslag nam de toekomstige ridder een ritueel bad om zich van alle zonden te zuiveren. Daarna legde hij zijn nieuwe zwaard en wapenrusting op het altaar van de kapel, waar hij de hele nacht bleef bidden.

De volgende ochtend, na de ochtendmis, werd hij in een fraai fluwelen gewaad gekleed. Hij kreeg zijn gouden sporen, zijn riddergordel en zijn zwaard.

Geknield aan de voeten van zijn heer herhaalde hij zijn ridderlijke voornemens: hij zou zich dapper en edelmoedig gedragen tegen zijn vrienden, verraders uit de weg te ruimen, het kwaad bestrijden, weduwen en wezen beschermen, zijn leenheer dienen en zijn religieuze plichten vervullen. Daarna werd hij tot ridder geslagen.

Van Meisje tot Hofdame

Maria Elisabeth illustratie Houd je van borduren, zingen en dansen en kun je je netjes gedragen? Dan was je in de middeleeuwen vast hofdame geworden.

Een meisje werd al jong betrokken bij de hofhouding. Ze moest leren borduren, kleding herstellen voor de gravin, leren musiceren, zingen, dansen en ook allerlei huishoudelijke karweitjes doen. Ook werden haar hoofse manieren geleerd. Dit zijn manieren hoe je met elkaar omgaat. Hoe groet je de gravin? Hoe loop je netjes? Maar ze deed natuurlijk ook kinderspelletjes. Uiteindelijk kon ze door de gravin worden benoemd als haar hofdame. Ze hoorde dan echt bij de hofhouding en vergezelde de gravin dag en nacht. Dit was een belangrijke taak.

Educatief schoolprogramma

Tijdens de renovatie niet mogelijk.

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Alle programma’s zijn (deels) interactief. Door middel van vragen worden de kinderen gestimuleerd zich in te leven in een ander deel van de geschiedenis, zodat ze het zojuist geleerde kunnen toepassen. Ze leren op deze manier te luisteren naar elkaar en elkaars mening te respecteren. De woordenschat wordt uitgebreid en ze leren hun eigen plaats in de maatschappij in te schatten.

Overige Activiteiten

Tijdens de renovatie niet mogelijk.

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.