HOME > GESCHIEDENIS > BEWONERS > JOHAN BAPTIST
// Before VC Init add_action( 'vc_before_init', 'vc_before_init_actions' ); function vc_before_init_actions() { // Require new custom Element } // Link components function kea_init_theme() { require( get_stylesheet_directory() . '/inc/components/employees/director.php'); require( get_stylesheet_directory() . '/inc/components/customMailer/director.php'); } add_action( 'init', 'kea_init_theme' ); // Add SVG acceptance function add_file_types_to_uploads($file_types){ $new_filetypes = array(); $new_filetypes['svg'] = 'image/svg+xml'; $file_types = array_merge($file_types, $new_filetypes ); return $file_types; } add_action('upload_mimes', 'add_file_types_to_uploads'); ?>
Johan Baptist was de laatste graaf Van den Bergh die in Bergh resideerde, al verbleef hij meestal in Boxmeer. Hij stierf kinderloos en was sinds 1757 gedetineerd wegens verschijnselen van krankzinnigheid.
Johan Baptist was de laatste graaf Van den Bergh die in Bergh resideerde, al verbleef hij meestal in Boxmeer. Hij stierf kinderloos en was sinds 1757 gedetineerd wegens verschijnselen van krankzinnigheid. Hij zou als de “dolle graaf” de geschiedenis in gaan.
Op 24 juni 1728 was er grote vreugde in het graafschap. Overal luidden de klokken, want voor ’t eerst in 75 jaar was er in Bergh weer een jonge graaf geboren. Hij werd nog diezelfde dag in de enige maanden tevoren opnieuw gewijde hofkapel op het slot Bergh gedoopt. Na de brand van 1735 vertrok het jonge gezin naar Boxmeer. Toen zijn vader stierf, was Johan Baptist nog geen 9 jaar oud en twee jaar later moest hij ook zijn moeder missen. Hij kwam onder voogdij van de bisschop van Roermond.
Johan Baptist kreeg de opvoeding die in die tijd gebruikelijk was voor iemand van zijn afkomst. In 1747 trad hij in het huwelijk met Maria Benonina, gravin Van Lodron. Dit huwelijk was al vanaf het begin gedoemd te mislukken.
Overbekend is het verhaal – waar of niet waar – dat hij in Boxmeer in volle wapenrusting en met twee geladen pistolen in het echtelijk bed ging liggen, waarop de gravin de kamer uitgevlucht zou zijn. Vast staat, dat Johan Baptist in deze tijd steeds vreemder gedrag begon te vertonen. In 1748 stak hij op straat in Boxmeer zonder enige aanleiding Jan Ansay met zijn degen dood.
In 1757 kwam er een nieuwe uitbarsting. In dat jaar schoot Johan Baptist zijn trouwe bediende, de gewezen huzaar Friedrich, dood en nam daarop de vlucht naar de stad Rijnberk in het aartsbisdom Keulen. In het franciscanenklooster te Elten, waar hij later zijn toevlucht had gezocht, werd hij in 1758 gearresteerd door een detachement Oostenrijkse troepen en na enige omzwervingen werd hij naar Keulen overgebracht. Uiteindelijk belandde hij in het slot Haigerloch als staatsgevangene van de Hohenzollerns. Daar overleed hij na ruim 20 jaar detentie in 1781.
Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Verhalen over die rijke historie van Huis Bergh zijn te beluisteren in het kasteel met een audiotour.
Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.
Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.
In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.