Nieuwe Avonturen met een Collectie - Kasteel Huis Bergh
22730
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22730,page-child,parent-pageid-15620,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-staging-huisbergh-nl-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > COLLECTIE > TENTOONSTELLINGEN > NIEUWE AVONTUREN MET EEN COLLECTIE

Nieuwe Avonturen met een Collectie

De collectie van Huis Bergh onder de loep genomen

24 mei 2019 – 13 april 2020

In 2019 wordt een aantal belangrijke stukken uit de rijke middeleeuwse collecties van Huis Bergh onder de loep genomen door twaalftal wetenschappers uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland. Hun bevindingen staan centraal in de tentoonstelling ‘Nieuwe Avonturen met een collectie’ en in de gelijknamige publicatie.

De tentoonstelling laat zien wat er allemaal nog te ontdekken is aan wetenswaardigheden en achtergronden van collectiestukken. Kostbare kleinodieën van Limoges-email, de archiefstukken over de vete tussen de Heren van Wisch en van Bergh, de Bruiloft van Kana naar Jeroen Bosch, een middeleeuwse maliënkolder met een kraag gemaakt van een Perzische damesbroek en vele andere collectiestukken geven de bezoeker hun geheimen prijs.

Bij de tentoonstelling is een introductiefilm waarin prof. dr. Henk van Os op de hem bekende wijze een toelichting geeft.

De Bruiloft van Cana 58

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

De tentoonstelling

In 2008 organiseerde Huis Bergh ‘Avonturen met een collectie’, een tentoonstelling met bijbehorende publicatie waarin een aantal topstukken uit de rijke collectie van Huis Bergh centraal stond. 2008 was het eerste lustrum van het adviseurschap van prof. Dr. Henk van Os.
Intussen is Huis Bergh tien jaar verder en Henk van Os 15 jaar adviseur. In de afgelopen tien jaren heeft het onderzoek aan de collecties van Huis Bergh niet stilgestaan.
Een goed moment dus om de resultaten van het onderzoek te laten zien in een nieuwe presentatie met bijbehorende publicatie.
Bovendien wordt in 2019 het herinrichtingswerk van Henk van Os en zijn team bekroond. De Antoniuszaal, de grootste tentoonstellingszaal op de bovenverdieping, wordt heringericht.

Bijzondere collecties

 

De bijzondere collecties laatmiddeleeuwse kunst van Huis Bergh zijn voor onderzoekers een onuitputtelijk onderzoeksthema. De resultaten van hun onderzoek vormen de rode draad voor de tentoonstelling die zich deze keer niet beperkt tot de tentoonstellingszaal. Ook de Antoniuszaal, de Troonzaal en de Italiaanse kamer zijn erbij betrokken.

Een nieuwe reconstructie

 

Antonius van Padua 9De Italiaanse schilderkunst die door Van Heek bijeen is gebracht staat opgesteld in de Italiaanse kamer. Het betreft voornamelijk paneelschilderkunst, meestal op klein formaat, daterend uit de 14de en 15de eeuw. Twee paneelschilderijen van Vittore Crivelli blijken te behoren tot hetzelfde altaar. Andere panelen van hetzelfde altaar zijn getraceerd zodat een indrukwekkende reconstructie van het altaar van Vittore Crivelli gemaakt kon worden. Deze zal in de tentoonstelling te zien zijn.

Nader onderzoek

 

In de Antoniuszaal worden enkele bijzondere stukken van Limoges-email geëxposeerd die voorheen in het depot zijn bewaard, in afwachting van nadere bestudering. Een paneelschilderij uit het atelier van Frans Floris de Vriendt(?) met jonge en oude vrouwen, voorheen bekend als ‘De levensloop van de vrouw’, wordt speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd en onderzocht. Het onderzoek wijst uit dat een nieuwe benaming nodig is. Het werk zal te zien zijn in de Antoniuszaal.
Speciaal voor de tentoonstelling wordt het schilderij ‘Veertien heiligen’ gerestaureerd dat in zijn nieuwe gedaante te zien zal zijn in de Troonzaal.

Een verrassende vete

 

In de tentoonstellingszaal zal o.a. aandacht zijn voor de vete tussen de heren van Wisch en van Bergh aan de hand van archiefstukken uit het eigen huisarchief. Deze vete is ontstaan nadat Oswald I van den Bergh in 1486 de halve heerlijkheid Wisch kocht en kan gevolgd worden in de archiefstukken waarbij zeer verrassende feiten naar voren komen.
Verder is in de tentoonstellingszaal te zien hoe laatmiddeleeuwse religieuze kunst een inspiratiebron vormde voor het atelier van Mengelberg dat vele 19de-eeuwse katholieke kerken inrichtte, waaronder die van ’s-Heerenberg. Het Catharijneconvent en Huis Bergh beschikken over fraaie voorbeelden die dit illusteren.

Dit is een greep uit de objecten en onderwerpen die in tentoonstelling en in publicatie te zien zullen zijn.

Archiefstukken Wisch en Bergh
antoniuszaal_oud_250x250

Herinrichting Antoniuszaal

 

De Antoniuszaal wordt voor de nieuwe tentoonstelling opnieuw ingericht. De huidige inrichting, van de hand van architect Jowa uit Amsterdam, dateert van rond de eeuwwisseling en sluit niet goed meer aan bij de rest van vaste presentatie in het kasteel, die vanaf 2003 onder handen is genomen o.l.v. prof. dr. Henk van Os. Na de tentoonstelling zal deze nieuwe inrichting ook blijven staan.

Met dank voor financiele bijdragen van:

Stichting Stadskern, Stichting Dorodarte

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief  Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.