OVER KASTEEL HUIS BERGH
Kasteel Huis Bergh: een overweldigende ervaring
Wie een bezoek brengt aan het Gelderse stadje ’s-Heerenberg wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en deels ingesloten door een oude vestingwal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 12e eeuw.
De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14e, 15e en 17e-eeuw. In de loop der tijden hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het aanzien van het kasteel veranderd. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht werd het langzamerhand een fraai slot.
Bewoners en eigenaars
Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Dit geslacht heeft belangrijke functies bekleed bij de kerk en de staat en uitgestrekte bezittingen gehad in Gelderland en Zuid-Nederland. Een van hun meest prominente leden was mogelijk Willem IV van den Bergh, die getrouwd was met Maria van Nassau, een zuster van Willem van Oranje. Hij behoorde tot de voornaamste Gelderse edellieden van zijn tijd. De Van den Berghs speelden een vooraanstaande rol in de 80-jarige oorlog, waarin zij de partij van de Prins van Oranje verwisselden voor die van de Spaanse koning.
In de 18e eeuw ging het bezit van Bergh via de vrouwelijke lijn over naar het huis Hohenzollern-Sigmaringen, een adellijke familie uit Zuid-Duitsland. In 1912 verwierf Jan Herman van Heek, een industrieel uit Enschede, het kasteel met bijbehorende bezittingen van Wilhelm August Vorst van Hohenzollern-Sigmaringen. Zijn grote fascinatie voor de Middeleeuwen bepaalde de restauratie van het kasteel en inspireerde hem tot het verzamelen van middeleeuwse kunst. Kasteel, landerijen en kunstverzameling heeft hij aan de gemeenschap nagelaten.