Herman van den Bergh - Kasteel Huis Bergh
16663
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16663,page-child,parent-pageid-15690,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-staging-huisbergh-nl-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > GESCHIEDENIS > BEWONERS > HERMAN

Herman van den Bergh

Herman van den Bergh

Herman van den Bergh

(1558-1611)

Herman van den Bergh is in 1584 samen met zijn vader en zijn broers overgegaan naar Spaanse zijde. Tevoren had hij een kortstondige militaire carrière gemaakt in Staatse dienst als ritmeester en als garnizoenscommandant te ’s-Heerenberg en Doetinchem. In Spaanse dienst zou zijn ster snel rijzen en in 1593 werd hij tot stadhouder van Spaans Gelre benoemd.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Herman van den Bergh is in 1584 samen met zijn vader en zijn broers overgegaan naar Spaanse zijde. Tevoren had hij een kortstondige militaire carrière gemaakt in Staatse dienst als ritmeester en als garnizoenscommandant te ’s-Heerenberg en Doetinchem. In Spaanse dienst zou zijn ster snel rijzen en in 1593 werd hij tot stadhouder van Spaans Gelre benoemd. Het oude hertogdom Gelre was namelijk door krijgshandelingen verdeeld geraakt in een Staats gedeelte en een Spaans deel. Ook als veldheer vergaarde Herman roem. Zo was hij in 1591 commandant van de troepen te Deventer tijdens de belegering door prins Maurits. Graaf Herman gaf moedig leiding aan de verdediging en raakte daarbij gewond. Deze verwonding was de reden, dat hij niet inging op de uitnodiging van zijn neef, prins Maurits, om in zijn tent het middagmaal te komen nuttigen. Niettemin hebben de beide neven elkaar ontmoet en langdurig omhelsd.

Hij trad laat in het huwelijk. Pas in 1599 werd een contract gesloten voor een huwelijk met Maria Mencia van Witthem, markiezin van Bergen op Zoom, aan wie de muurankers in het Rentmeestershuis herinneren: M(aria) G(ravin) Z(u) D(em) B(ergh) M(arkiezin) Z(u) B(ergen) O(p) Z(oom). Het echtpaar kreeg drie dochters.

In 1602 kreeg graaf Herman de zeer hoge orde van het Gulden Vlies. In deze zelfde tijd ging hij met zijn broers Frederik, Adolf en Hendrik over tot het katholieke geloof. Paus Clemens VIII zond hem in verband hiermee een gelukwens.

Het Twaalfjarig Bestand bood graaf Herman de gelegenheid zich in 1610 met zijn echtgenote te vestigen op Huis Bergh, dat hij weer in oude luister liet herstellen. Hieraan wordt nog steeds herinnerd door de muurankers in de buitenmuur van de grote zaal: H(erman) G(raaf) Z(u) D(em) B(ergh) M(aria) M(arkiezin) V(an) B(ergen). Zijn gezondheid liet toen al te wensen over. Hij overleed in 1611. In tegenspraak met de aan zijn sterfbed gedane beloften hertrouwde de nog geen 30 jaar oude weduwe binnen een jaar.

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Verhalen over die rijke historie van Huis Bergh zijn te beluisteren in het kasteel met een audiotour.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.