Kunst, Katoen en Kastelen - Kasteel Huis Bergh
16813
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16813,page-child,parent-pageid-15692,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-staging-huisbergh-nl-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOMEMUSEUMWINKEL > PUBLICATIES > KUNST KATOEN EN KASTELEN

Kunst katoen en kastelen

Kunst, Katoen en Kastelen

De Enschedese textielfabrikant Jan van Heek (1873-1957) had één vurige passie: de laatmiddeleeuwse kunst.

Als verzamelaar van vooral handschriften en schilderijen genoot hij een internationale reputatie. Zijn collectie is te zien in Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg, het kasteel dat hij in 1912 als een ruïne kocht en in de loop der jaren zorgvuldig restaureerde.

Jan Herman van Heek

Jan Herman van Heek (1873-1957) behalve kasteelheer van Huis Bergh een spraakmakende Twentse textielfabrikant in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het waren roerige jaren vol heftige sociale strijd in Oost-Nederland, waarin de opkomst van het socialisme en het groeiende arbeidersverzet centraal stonden en massale stakingen trieste dieptepunten vormden. Met zijn landelijke netwerken in politiek en bedrijfsleven was Jan van Heek een invloedrijke ondernemer. In het interbellum, toen de economische crisis ook textielbedrijven zware klappen toediende, behartigde hij de belangen van de katoenindustrie.

Van 1930 tot 1956 leidde hij het met kapitaal van de familie Van Heek gestichte Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Zijn  museale beleid was uiteraard gericht op de religieuze kunst van de late middeleeuwen.

Als kasteelheer van Huis Bergh boeiden hem middeleeuwse walburchten. Hij restaureerde zijn eigen kasteel en ook de Doornenburg en kasteel Hernen. Zijn mecenaat was daarnaast gericht op het behoud van middeleeuwse kerken in Nederland, Duitsland en Engeland. Bestuurlijk was hij actief in landelijke en provinciale organisaties voor monumentenbehoud en natuurbescherming. De Universiteit van Amsterdam beloonde zijn verdiensten voor kunst, cultuur en natuur in 1952 met een eredoctoraat in letteren en filosofie.

Wim H. Nijhof

De historicus dr. Wim H. Nijhof schreef een biografie over hem, onder de titel Kunst, katoen en kastelen. Voor het schrijven van de biografie van J.H. van Heek kreeg de auteur als eerste en enige toegang tot diens persoonlijke archief, waarin talloze brieven, notities, dagboeken en schetsboeken verhalen van een boeiend leven.

Bestellen

Het boek telt 608 pagina;s en is geïllustreerd met omstreeks tweehonderd tekeningen (van de hand van Jan van Heek zelf) en foto’s.

Prijs: € 29,50

U kunt dit boek kopen in de museumwinkel.

Welvaart aan verhalen en geschiedenis

Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Verhalen over die rijke historie van Huis Bergh zijn te beluisteren in het kasteel met een audiotour.

Zilveren Munt

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Praktische Informatie

Huis Bergh is toegankelijk voor minder validen. Er zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen aan het begin van de oprit naar het kasteel. De eerste verdieping is toegankelijk per traplift. Let wel: de toren is alleen toegankelijk per trap.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.